Екзекуциите може да бъдат признати за военни престъпления, предаде Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус".

Началникът на Върховния комисариат за човешките права към ООН Нави Пилай осъди действията на ислямистите, като „тежки и ужасни нарушения на човешките права”.

Около 670 затворници от затвора „Бадуш” в северния иракски град Мосул бяха убити на 10 юни, заяви Пилай в съобщение, в което се цитират показанията на очевидци и оцелели от кръвопролитието.

Такива хладнокръвни, систематични и преднамерени убийства на цивилни граждани, които са избрани на религиозен принцип, може да бъдат прибавени към списъка с военни престъпления и престъпления срещу човечеството”, заяви Пилай.

„Боко Харам” завоюва нови позиции в Североизточна Нигерия

Бойци от радикалната ислямистка групировка „Боко Харам”, които нанесоха многобройни поражения над правителствената армия на Нигерия, са близко до осъществяването на целта си за създаване на „ислямска държава” в северната част на страната.

Такива изводи правят много експерти от нигерийските медии, които съобщиха в понеделник за поредна атака на ислямистите над град Гамбору Нгала, разположен в щат Борно, Североизточна Нигерия, предаде ИТАР-ТАСС.

Съгласно военните сводки, въоръжените екстремисти са нападнали база на правителствените войски и пост на полицията. Избухнали са интензивни боеве.

Според очевидци, хиляди мирни жители на Гамбору Нгала са избягали от домовете си и са се насочили към границата със съседен Камерун.

През май радикалната джихадистка групировка вече се опита да превземе града, което отне живота на 300 души сред цивилното население.

Анкета: Трябва ли да има международен отговор на Ислямска държава?